Структурата и съставът на проектокабинета на партия Има такъв народ“ (ИТН) вече

...
Структурата и съставът на проектокабинета на партия Има такъв народ“ (ИТН) вече
Коментари Харесай

Ще има ли правителство на „Има такъв народ“ - кой е „за“ и „против“

Структурата и съставът на проектокабинета на партия „ ИТН “ (ИТН) към този момент са ясни, след като на 6 август бе връчен на президента Румен Радев изпълнен първият мандат. Ясно е мястото и денят, в който се чака гласуването – в пленарната зала на Народно събрание в сряда, в случай че има кворум. Категорично ясна е и позицията на ГЕРБ-СДС, които ще гласоподават срещу. Остава неясно единствено от кое място и до каква степен ще бъде поддръжката на останалите партии, с които Има Такъв Народ организира редица диалози на политическо и експертно равнище. Така че въпросът какво ще покаже парламентарната математика остава на дневен ред.

Днес част от партиите проведоха закрити заседания, на които взеха решение каква да бъде позицията им.

Първоначално ръководството на Единната национална партия, част от " Изправи се БГ! Ние идваме "  (ИБГНИ), реши да не поддържа кабинета, предложен с първия мандат.

А малко по-късно следобяд на формален брифинг пред медиите ръководителят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова съобщи, че единомислещо цялата партия са решили да гласоподават срещу кабинета, препоръчан от „ ИТН “.

" Поели сме ясен ангажимент към българските жители, към хората на площадите - да подкрепим държавно управление на смяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се оправи с корупцията, което да извърши смели промени - преди всичко в правосъдната система. Хората по площадите желаеха две оставки, до момента са получили единствено едната. Хората чакат промени и промени в обществената сфера и опазването на здравето. За всичко това са нужни хора - смели, честни, потвърдени експерти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените претенденти за министри не са такива хора ", изясни Манолова.

По думите й номинациите са скромни и безусловно неприемливи, а цялостният състав " обикновен ".  " Няма да вършим компромис с упованията на хората ", акцентира водачът на ИБГНИ.

Мая Манолова уточни още, че от Има Такъв Народ са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни задължения, периоди или конкретика. Тя разясни, че това е измежду аргументите да не се стигне до съглашение сред двете политически сили.

" Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде заслон на сянката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не получихме безапелационни гаранции, че това няма да е по този начин. Не можем да вършим компромис с упованията на българските жители ", добави Манолова.

Арман Бабикян обясни, че решението на парламентарната група не би трябвало да се преглежда като акт на пренебрежение към евентуалните сътрудници на ИБГНИ. Адв. Николай Хаджигенов пък разясни, че освен номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър е повода ИБГНИ да не поддържа оферти от Има Такъв Народ Министерски съвет.

„ Проблемът не касае обособената персона, а механизма, по който е съединено това държавно управление. По наше мнение той е доста неверен. Петър Илиев е независимо съображение да гласуваме " срещу ", само че главният ни укор не е към него, претендента за правосъден министър или претендента за министър председател. Основният ни укор е, че са събрани хора, които по наше мнение не са в положение да извършат дълбоката и фрапантна промяна, която ни е нужна ”, сподели той.

Татяна Дончева се обърна към Слави Трифонов и му изясни, че под политическо съглашение би трябвало да седи персонално неговият автограф. " Само той е индивидът, който носи отговорност за дейностите на парламентарната си група. Разбирам неговото предпочитание всичко в политиката да се прави наобратно, само че това няма да докара до светли върхове ”, акцентира тя.

Българска социалистическа партия от своя страна приканва " ИТН " да премисли и да отдръпна кандидатурата си на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

" Винаги сме заявявали, че съставът на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и в този момент заявяваме, че ние не се пазарим за постове и не предлагаме министри. Но изказването на претендента за вътрешен министър е смущаващо (бел. ред. - Петър Илиев) ", заяви водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на брифинг.

На журналистически въпрос дали това значи, че ако не отдръпват номинацията му левицата няма да поддържа проектокабинета на " ИТН ", Нинова отговори положително.

Нинова благодари на сътрудниците си от Има Такъв Народ, тъй като, по нейните думи, те са извървели сложен път от това да не желаят диалози до изискването за писмен ангажимент за политики. " Този ангажимент е реалност и чака наш автограф. В този документ има всички наши оферти, които залегнаха, в това число с корекциите, които поискахме. Те са нанесени доброжелателно от Има Такъв Народ ", изясни тя.

В последна сметка обаче, независимо дали Петър Илиев ще влезе в състава в проектокабинета, или не, окончателното решение на левицата " за " или " срещу " държавно управление на " ИТН " ще бъде взето от Националния съвет на партията.

Очаква се на следващия ден съвещание да организира и Демократична България. През уикенда стана ясно, че част от тях ( „ Зелено придвижване “) ще гласоподават срещу. Предстои да се разбере и какво е решението на другите две обединения от обединяването.

В изявление в утринния блок на NOVA Илиев сподели и своята позиция за протичащото се: " Цялата медийна офанзива ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което би трябвало да се свърши за страната. През последните седмици лайтмотива на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев би трябвало да бъде погубен. Не, той няма да бъде погубен. Той произлиза от храбър жанр. Знам си пътя и го не преставам напред ”, съобщи той.

Адвокатът счита, че офанзивата против него, в това число и обвиняванията в плагиатство, са целенасочени и са почнали в деня, в който е бил номиниран за член на възможното бъдещо държавно управление.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна, той отговори: „ Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, Национална агенция за приходите и ме спукаха от инспекции. Нищо не откриха, само че това беше тормоз на една полицейска страна по отношение на един свободен човек. Кален съм в борби, имам доста рани и белези. Това, в композиция с характера ми, явно основава огромен проблем ”.

„ Самооценявам се с всичките ми достижения и резултати. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на кръга. Голям боязън тресе кочината на задкулисието ”, уточни Илиев.

Не закъсня и коментарът на водача на партия „ ИТН “ Слави Трифонов по мотив изявлението на Илиев.

" Той се бил държал нападателно. Не видях доста хора да разясняват това, което той е споделил, а разясняват по какъв начин го е споделил ", написа Трифонов във Фейсбук.

" Значи, в случай че разбирам вярно, очевидно съществуват хора, които избират сладко да ги лъжат, вместо нападателно да им споделят истината. Е, аз не съм от тези хора ", показва той.

" Само да ви напомня, че Петър Илиев е учител по конституционно право, приказва три езика, не е бил в никакъв случай във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е взел участие в публични поръчки, не е предложил Делян Пеевски за началник на ДАНС, а е бил юрист на годината ", допълва Трифонов и се обърна към „ Демократична България “, „ Изправи се! Ние идваме! “ и Българска социалистическа партия:

" Ако отново ще употребявате Петър Илиев, единствено и единствено да не подкрепите държавното управление на „ ИТН “, очевидно си мислите, че никой не прави разлика сред мотив и причина. Петър Илиев е мотивът, който си търсите, а повода е, че всички вие очевидно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в по този начин наречената „ политика “. Ами добре, хайде да забележим какво ще стане! ", приключва водачът на Има Такъв Народ.

Очевидно отговорите на всички въпроси ще станат ясни изцяло на гласуването към този момент в сряда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР